zondag 11 januari 2015

Op weg met de fiets


Hallo,
Kennen jullie de verkeersregels goed? Veel mensen denken dat ze de verkeersregels kennen maar wij deden de test. Tijdens de test lieten ze vragen en foto's zien en zo moesten we het juiste antwoord aanduiden. Meer dan de helft van de klas was er op gebuisd. Willen jullie ook de test ook doen ga dan naar www.traphetaf.be.

We hebben het ook over de verkeersborden gehad. We hebben de belangrijkste categorieën geleerd en de beschrijvingen van de borden. We kregen er ook afbeeldingen bij. Zo leerden we de borden kennen. Dat was ons deel over de verkeersborden.   


 
Over de fietspaden hebben we ook wat bijgeleerd. Fietspaden herken je altijd door evenwijdige onderbroken lijnen of door een verkeersbord. De kleur en de structuur van de fietspaden spelen eigenlijk geen rol. We hebben ook een fietssuggestiestrook dat is geen fietspad maar ze geven wel aan waar je het best kan rijden als fietser. Als fietser heb je hier dus geen voorrang en auto's mogen hier ook rijden.  


De dode hoek daar hebben we het natuurlijk ook over gehad. Een dode hoek is een ruimte rond de vrachtwagen waar de chauffeur je niet kan zien in die ruimte ben je dus in levensgevaar.
Enkele tips zijn :
1. Zo veel mogelijk achter de vrachtwagen te rijden.
2. Als er een fietsopstelvak is ga je best zo ver mogelijk vooraan staan zodat de vrachtwagenchauffeur je kan zien.
3. Probeer oogcontact met de chauffeur te maken probeer een keer te zwaaien en als hij terug zwaait weet je zeker dat hij/zij je gezien heeft.
4. Wacht tot de vrachtwagen afgeslagen is voor dat je zelf verder rijdt.

Fietsverlichting is natuurlijk ook belangrijk. Er moeten zeker een aantal zaken op je fiets staan zoals
vooraan een wit of een geel licht en achteraan een rood. We moeten ook reflectoren op onze fiets hebben staan een witte vooraan en een gele achteraan bij onze banden en spaken moeten er ook reflectoren zijn. Je verlichting moet bij het aanbreken van de dag en het vallen van de avond aan staan. Reflectoren moeten bij alle fietsen aanwezig zijn. Je kan ook flouhesjes dragen voor extra verlichting maar het is geen verplichting.  

Er zijn drie soorten overbrengingen de kettingoverbrenging, tandwieloverbrenging en riem overbrenging. We hebben het vooral over de kettingoverbrenging en de tandwieloverbrenging gehad.
We hebben het geleerd door met de klas naar buiten te gaan en ons daar in groepjes opgedeeld en dan een fiets te pakken. We moesten allerlei opdrachtjes uitvoeren op de fiets. Zo hebben we bijvoorbeeld geleerd hoe je een overbrengingsverhouding moet maken en hoe je het verzet moet berekenen.   

Veel mensen van de klas wisten nog niet hoe je een band moest plakken dus hebben we een filmpje gezien over hoe het moest. Uiteindelijk was het niet zo moeilijk als we dachten. De leerkracht had allemaal binnenbanden klaarliggen en we moesten met onze buur een band pakken. Dan moesten we hem plakken. Bij mij was het allemaal goed gelukt alleen zaten er meerdere gaten in de band van de groepjes voor ons.     

Ziezo,
nu weten jullie ook wat meer over wat dat wij hebben gedaan tijdens de lessen van techniek.

Groetjes Barbara en Annelies







Geen opmerkingen:

Een reactie posten